לימודי הייטק – הדרך לעבודה בהייטק

פורסם
עודכן

תקציר

במדריך ללימודי היי טק אנחנו נסקור את ענף ההיי טק בקצרה ונעבור על מסלולי לימוד שונים דרכם ניתן להפוך לעובד או עובדת הייטק מן המניין.

1/5 - (1 הצבעות)

ברוכים הבאים למדריך לימודי הייטק 😃.

תרומתו של ההיי-טק למשק הישראלי היא עצומה. הדרישה לעובדים גבוהה ולא עומדת בהיצע, והמשכורות בהייטק הן מן הגבוהות במשק.  

דוח תמונת מצב לשנת 2021 של רשות החדשנות מדווח ש 43% מהיצוא של ישראל משויך להייטק וקיים מחסור של 13 אלף עובדים בענף. 

המשכורות מדברות בעד עצמן להלן טבלאות שכר עדכניות שמפרסמת חברת ההשמה SQLINK (בתחום בודד של פיתוח WEB)

המשיכו לקרוא אם אתם רוצים לדעת עוד על עולם ההייטק ואפשרויות לימודי הייטק.

הקדמה

עולם ההייטק הוא עולם תוכן רחב מאוד שמשלב בתוכו הרבה מאוד עובדים בתחומים שונים שמתמקצעים בעולמות תוכן שונים. בין אם מדובר בעולם המחשבים או בעולמות נוספים הנעזרים בכלים אשר מבוססים על תוכנות שונות או חומרות רלוונטיות וכמגוון המקצועות בעולם ההייטק כך גם גודל העולם של לימודי ההייטק. 

הלימודים בתחום מתקיימים באוניברסיטאות בתור תארים אקדמיים או בבתי ספר השונים להכשרה כקורסים המקנים תעודה מקצועית לבוגרים, ישנם גם קורסים ייעודיים להסבה מקצועית המתמקדים בבוגרים של תארים מעולמות תוכן אחר אשר מאפשרים ביצוע של הסבה לעובדים בעלי זיקה טכנולוגית וכישורים ריאליים

אדם המעוניין להיכנס לעולם ההייטק ובוחן את אפשרויות הלימודים צריך לבחור בין מגוון קורסים או תארים שיכולים להיות רלוונטיים עבור התחום שבו ירצה לעסוק. בהמשך המדריך אנחנו נבחן את מסלולי הלימוד והמאפיינים השונים שלהם.

מהו עולם ההייטק

ההייטק בעיקרו מורכב מחברות רבות שדוגלות בגישה של הפיכת תהליכים ופעילויות באופן מודרני ויעיל הרבה יותר. לדוגמא, חברת WIX- שזיהתה צורך להקל את תהליך בניית אתרי אינטרנט ומאפשרת למשתמשים ללא ידע מקדים לבנות אתר אינטרנט ללא עלות וללא צורך בידע קודם בתכנות או בעיצוב.

מה מייחד אותו?

חברות הייטק מאפשרות לעובדים שלה חופש פעולה, יצירתיות ובין היתר גם מספקת הרבה פינוקים שתמיד כיף להנות מהם כמו חוגי ספורט, אוכל טעים ובין היתר גם משכורות גבוהות מהממוצע. לדוגמא, חברות רבות מעניקות לעובדים שלהם קורסי פיתוח אישי ומקצועי, קורסי העשרה עסקיים ומשלבים עבורם תכניות למידה אישיות המותאמות לכל אחד ואחת, אפשרויות ניוד פנימיות ומודל עבודה היברידי שכל עובד או עובדת יכולים לשלב שלושה ימי עבודה מהבית ועוד שני ימי עבודה מהמשרד כך שהחברה בעצם מעודדת את מודל העבודה מרחוק ומאפשרת חיסכון זמן משמעותי של נסיעה בדרכים עבור אנשיה.  

דוגמאות לייחודיות של חברות הייטק תוכלו לראות במדור Insider בגיקטיים הוא המקום בו חברות הייטק המגייסות עובדים מספרות על עצמם, שם תקבלו הצצה פנימית לעבודה בחברת הייטק, האווירה, הפינוקים ועוד… נוכל להתרשם באיך זה להיות עובד הייטק ולהסיק את המסקנות האישיות שלנו. 

גודל עולם הייטק ודרישות לעובדים בתחום

דוח רשות החדשנות תמונת מצב לשנת 2021 מספר העובדים בתחום ההייטק עמד על 334,619 שכירים, אשר מהווים כ-9.8% מכלל השכירים במשק. יתר על כן, שיעור המועסקים בהייטק צמח בעשור האחרון מ7.6% לכ-10%.

נתון נוסף מעניין הדוח מציין כ-13 אלף משרות לא מאוישות בענף. נתון שהוא מעודד כשאנחנו בצד של מתעניני לימודים ומחפשי עבודה.

מהדוח ניתן לראות יצוא הייטק משנה לשנה גודל. מנתון זה ניתן להסיק על אפשרויות תעסוקה חדשות שנפתחות לעובדים בתחום ועל היותו תחום צומח ומתפתח. 

יומו של עובד הייטק

העבודה בהייטק היא דינמית, מהלך היום של עובד הייטק כולל בתוכו מפגשים עם צוותים שונים במהלך היום ועבודה על פרויקטים שונים ומגוונים. 

שעות העבודה בהייטק אינם מסודרות. לעיתים עובדי הייטק ישארו מעבר לשעות העבודה המקובלות. אם עבור סידורים אחרונים לשם העלאת פיצ'ר חדש לתוכנה, תיקון באג או כדי להשלים משימות שלא הספקנו. אנחנו עלולים למצוא את עצמנו עובדים עד השעות הקטנות של הלילה. 

שעות העבודה הארוכים בהייטק ידועים. אך למרות האמור ברוב הפעמים עובד הייטק יגיע ו-יצא בשעה קבועה וסבירה.

כמו כן, בשל העובדה כי הרבה מן החברות הן גלובליות ועובדות מול שווקים במדינות עם שעות הפוכות מהשעות בישראל, ייתכן כי תאלצו לעבוד גם בשעות הערב והלילה במידת הצורך.

למי מתאים לעבוד בהייטק? האם אני מבוגר מדי?

במילה אחת- לכולם. ובכמה מילים? בין אם אתם בתחילת הדרך המקצועית שלכם או שאתם בכלל בעניין של הסבה מקצועית, ההייטק יכול להתאים לכולם משום שקיימים בו המון תפקידים שיכולים להיות רלוונטיים גם לעובדים שהם לאו דווקא בעלי זיקה טכנולוגית או בעלי כישורים ריאליים אלא דווקא כישורים ארגוניים. בנוסף לכך, לפי רשות החדשנות, בניגוד לתפיסה של ההיי-טק כענף צעיר, בו המועסקים נפלטים ממעגל העבודה עם הגעתם לגיל 45, בעשרים השנים האחרונות נרשמה עלייה עקבית בממוצע הגילים ותהליך ההתבגרות בהיי-טק מתבטא גם בגיל העובדים. למעשה, הענף מאופיין כיום בממוצע גילים העולה במעט על גיל העבודה הממוצע במשק מה שרק מוכיח כי כל גיל יכול להתאים להתחלת הלימודים בהייטק כדי להתחיל את העבודה בהקדם.

עולם דינמי

עולם ההייטק מכיל בתוכו המון חדשנות ולימוד כך שעל החברה מוטל לחץ תמידי להיות ראשונה בתחום ולהתחדש באופן שוטף ולכן במידה ואתם אוהבים להתפתח מבחינה מקצועית בקצב אדיר- אתם יכולים למצוא את עצמכם בדיוק במקום המתאים ביותר עבורכם.

עם זאת, נקודה ראויה לציון היא שבשל העובדה כי הרבה מן החברות הן גלובליות ועובדות מול שווקים במדינות עם שעות הפוכות מהשעות בישראל, ייתכן כי תאלצו לעבוד גם בשעות הערב והלילה במידת הצורך

שכר בהייטק

בסופו של דבר, אם נודה באמת- עניין השכר והתנאים הסוציאליים הנלווים לעבודה הם מרכיב מאוד חשוב בחיי היומיום של רבים מאתנו ועול הפרנסה לא פוסח על אף אחד. לפיכך, אם עניין השכר משחק עבורכם מרכיב משמעותי בבחירה של מקצוע, עולם ההייטק הוא בהחלט המקום לענות על הצורך הזה.

כי משתלם מאוד לעבוד בהייטק. SQLINK ניתן לראות בטבלאות השכר של

אנשי פיתוח תוכנה במגוון של עולמות תוכן מתחילים את שכרם מ-15,000 ₪ בחודש ויכולים גם להגיע ל18,000 לשכר התחלתי, תלוי בתחום העיסוק. 

עם צבירה של 6 שנות ניסיון ומעלה ניתן גם להגיע למשכורות שהממוצע שלהן הינו 30,000 ₪. שכר נאה לכל הדעות.

בעולמות הסיסטם, אנחנו יכולים להגיע לשכר התחלתי של 12,000 ₪ ועד לרמות שכר של 23,000 ₪, בהתאם לתפקיד ולניסיון המקצועי של כל מועמד. כמו כן, בעולמות פיתוח החומרה ניתן להתחיל בשכר של 16,000 ₪ ולאחר שש שנות ניסיון גם להגיע לשכר ממוצע של 30,000 ₪ 

מסלולי לימוד הייטק

ברגע שזיהיתם את הפוטנציאל לקריירה שבה הכישורים שלכם יהיו מבוקשים, נשאלת השאלה- איך מתחילים קריירה בעולם ההייטק?

התחלה של קריירה מסוג זה היא עניין שיש לתת עליו את הדעת. חשוב שתחליטו באיזה סט של כישורים טכנולוגי אתם רוצים להתמקד בו. בין אם אתם חושבים שתרצו להיות מתכנתים, מעצבי חוויות משתמש או אנליסטים של מידע- אנחנו ניגע בתחומים השונים במדריך זה כך שתכירו את התחומים ותוכלו לבצע החלטה מושכלת מה יכול להתאים לכם יותר ומה פחות.

לכל סוג של עבודה ותפקיד יהיו כמה היבטים פחות חיוביים, אבל חשוב שתדעו מאיזה סוג עבודה אתם עתידים להנות יותר ועקומת הלמידה תהפוך לכדאית. אם אתם חושבים שהאישיות שלכם מתאימה לתפקיד, המשיכו לצעד הבא והירשמו להדרכות, קורסים או תארים בתחום בו בחרתם. 

אפשרויות הלימוד העומדות בפנינו

המסלול המסורתי – תואר אקדמי

תואר ראשון, זו דרך נהדרת להתחיל את המסע שלכם אחרי עבודה נחשקת בהייטק. הרבה מכללות ואוניברסיטאות מציעות מסלולי לימוד לתואר ראשון הקשורים לעולם התוכנה ומדעי המחשב. עם זאת, חשוב לקחת בחשבון שהרבה מכללות ואוניברסיטאות שמות דגש על התיאוריה ולאו דווקא על הכשרה מעשית. זה בהחלט חשוב, אבל לא תמיד הכרחי כדי להתחיל קריירה בהייטק.

חשוב לציין כי תואר אקדמי לא בהכרח יתאים לכל אחד- התואר האקדמי מתמקד רבות במחקר ובתיאוריה ולכן סטודנטים אשר מכוונים ללימודים מעשיים יותר, קיים סיכוי סביר שתואר אקדמי יתאים להם פחות. כמו כן, אנשים שכבר עובדים במשרה מלאה יתקשו לשלב עבודה יחד עם לימודים אקדמיים מלאים.

יתרונות 

  • משיגים היכרות עמוקה עם הבסיס של מדעי המחשב
  • בוגרי לימודי תואר רלוונטים נחשבים לאיכותיים אצל מגייסים
  • מגוון אפשרויות גדול לעבודה בסוף הלימודים 

תארים רלוונטיים לעולם הייטק ולמי הם מתאימים:

מדעי המחשב הם אופציה מעולה עבור מי שרוצה לעסוק בהייטק. התואר נמשך בערך 3 שנים והוא כולל המון שיעורים בעולם המחשבים, חומרה, בסיסי נתונים, שפות תכנות והרבה הרבה מתמטיקה. ניתן ללמוד אותו גם באוניברסיטאות כמו הטכניון, בן גוריון, העברית, תל אביב ובר אילן וגם במכללות אקדמיות כמו מכללת אפקה או מכללת תל אביב במידה ואתם עומדים בתנאי הקבלה הנדרשים. 

הנדסת חומרה הקשור לעולם התקשורת, עיבוד אותות, פיתוח שבבים, כרטיסים ופיתוח אלגוריתמים. את התואר ניתן ללמוד הן באוניברסיטאות השונות וגם במכללות השונות, אך חשוב מאוד להבין לפני לאיזה עולם תוכן אנחנו מכוונים משום שמדובר בתחום עיסוק שיכול להשתנות בהתאם לדרישות השוק. 

הנדסת תוכנה- גם את לימודי הנדסת התוכנה אפשר ללמוד גם באוניברסיטאות וגם במכללות כאשר משך הלימודים הוא 4 שנים. לימודי ההנדסה משלבים בין מדעי המחשב לבין הנדסת חשמל ואלקטרוניקה והם כוללים את עולמות החשמל, התוכנה והתכנות. 

הנדסת חשמל- מדובר בתחום המקיף מגוון רחב של תחומים והייחוד של התחום בכך שהוא מכיל מספר גדול מאוד של עיסוקים הנדסיים ומדעיים שמקיפים כמעט את כל התעשיות כך שמהנדסי חשמל יכולים להשתלב במגוון רחב של תפקידים במשק.

הנדסת תעשיה וניהול- מהנדסי התעשייה והניהול לומדים איך להשתמש בכלים מדעיים כדי לפתור בעיות שונות בארגונים שונים תוך שימוש בכלים מתחומים אחרים כמו סימולציה, מדעי המחשב, סטטיסטיקה וכלכלה כך שמהנדסי התעשייה והניהול בעצם מטפלים במגוון של תהליכים מקצועיים, מובילים פרויקטים ומייעלים תהליכים. לימודי ההנדסה תעשיה וניהול קיימים גם באוניברסיטאות וגם במכללות.

מסלול התמקצעות 

קורסי הסבה והתמקצעות, מעין מחנה לימודים של בין מספר חודשים לשנה אשר שם דגש על למידה מואצת בהילוך מהיר. 

מסלול זה יכול להתאים לאנשים שכבר נמצאים במעגל העבודה ורוצים לעשות הסבה לעולם תוכן אחר, כמו גם סטודנטים אשר מתעניינים בעיקר בפרקטיקה ופחות בהיבט התיאורטי והמחקרי של הלימודים.

יתרונות 

  • לימודים ממוקדי מטרה
  • מגוון תחומי לימוד
  • מגוון תחומי לימוד
  • מתאים לרוב המתעניינים
  • מתאים לאנשים עובדים
  • תוך זמן קצר אפשר להתמקצע ולהתקבל לעבודה בהייטק בסיום הלימודים
  • בתי הספר לרוב ידאגו לכם להשמה בחברת הייטק

קיימים קורסים והכשרות מקצועיות וממוקדות שיכולים להעניק לכם את הכלים הרלוונטיים והמקצועיים במיוחד עבורכם כדי להיכנס לעולם הייטק, הקורסים ברובם קצרים יחסית ומתפרשים על פני טווח של מספר חודשים ולכן חשוב מאוד לבחור את הקורס המתאים ביותר, הן מבחינת התכנים המקצועיים והן מבחינת פרק הזמן הנדרש וכמות הזמן שעומדת לרשותכם לטובת השקעה בקורס.

מסלול זה מתחלק ל-2 תתי-מסלולים. 

  1. לימודי הייטק בבתי ספר ללימוד מקצועות ההייטק השונות.

סף הכניסה קל ונוח, לא צריך בגרות, לרוב תנאי הקבלה הם ראיון אישי ומבחן התאמה פנימי. דרושה אנגלית ברמה סבירה להצלחה.

  1. הסבה להייטק לאקדמאים בעלי תואר שעומדים בתנאי הקבלה. 

מסלול צר מאוד המתאים למספר מצומצם של אנשים בוגרי תואר עם ציוני פסיכומטרי גבוהים.

מסלול למידה עצמית

למידה עצמית. עולם ההייטק מעריך מאוד כישורים וניסיון ויש הרבה חברות שישמחו להעסיק כל מועמד שיכול לבצע את העבודה בצורה טובה ומיומנת ולפתור בעיות טכנולוגיות, כך שאפשר לחסוך הרבה זמן וכסף על ידי לימוד עצמי כיצד לתכנת לדוגמא.

מסלול הלמידה העצמית לא יתאים לכל אחד\ת, מדובר במסלול קשוח מאוד שדורש משמעת מברזל ורצון גדול מאוד להגיע ליעד. לכן, רק במידה ואתם חדורי מטרה, יכולים לנהל את לו"ז הלמידה ביד רמה ובוטחים בעצמכם שלא תפזלו לצדדים במהלך הלימודים- זה המסלול עבורכם.

יתרונות 

  • זול מאוד
  • אנשים הלומדים בשיטת למידה עצמאית מוערכים בתעשייה
  • מאפשר עיצוב תחום הלמידה
  • מאפשר עבודה תוך כדי
  • גמישות בזמן הלמידה

מסלולים עצמאיים ללמידה מהבית: 

קיימים שפע של קורסים בחינם או בעלות מזערית ביחס לשאר האפשרויות. שדורשים לא יותר מחיבור פעיל לאינטרנט ומחשב נייד על מנת ללמוד אותם, מדובר בדרך נהדרת להתנסות וללמוד את התחומים ולראות אם הם מתאימים לכם או שאולי להישאר מעודכנים במגמות וטכנולוגיות מתפתחות בענף. 

באתרים הבאים שפת הלימוד היא אנגלית והם מציעים מגוון רחב של קורסים שונים:

  • Alison.com– החברה מציעה מגוון רחב של קורסים בחינם בעולמות הרשת והאבטחה, חומרה, פיתוח תוכנה, פיתוח משחקים, כלי תוכנה, פיתוח אפליקציות מובייל ומדעי הנתונים. ניתן לבחור בין קורסי תעודה קצרים או לבחור בקורסים המעניקים דיפלומה שהם מקיפים יותר.
  • Codeacademy– מציעים שיעורי קידוד בחינם ב12 שפות תכנות שונות. הקורסים מבטיחים מתן של ניסיון מעשי ושילוב של משוב בזמן אמת מצד עמיתים. במידה והתחברתם לפלטפורמה, תוכלו גם לרכוש תמורת סכום חודשי של 20$ גישה לפרויקטים, מבחנים וייעוץ מעשי. במידה ולא, הקורסים הבסיסיים ממשיכים להיות מוצעים בחינם כך שאם אתם בעלי מוטיבציה עצמית הם בהחלט יכולים להספיק כדי לספק מיומנות בקידוד.
  • Coursera– חברה שהיא לא לגמרי חינמית אבל מציעה מגוון רחב מאוד של קורסים בחינם לעולם התכנות. ניתן לבחור בקורסים לפי יסודות התכנות ולבחור מתוך רשימה ארוכה של שפות תכנות
  • Dash General Assembly– מדובר בארגון חינוך למטרות רווח ברמת העיקרון אך הם מציעים גם קורס בחינם שמבטיח ללמד את התלמידים את היסודות של פיתוח אתרים. התוכנית היא חינמית ומקוונת לחלוטין כך שניתן ללמוד בקצב האישי המתאים לכם והקורס גם כולל הדרכות ופרויקטים מעשיים שניתן להשלים באופן עצמאים- אם אתם מעוניינים בעולם עיצוב האתרים, זו דרך קלה לבחון אם זה מתאים לכם.
  • EdX– מדובר בספקית קורסים מקוונים עם קורסים ברמה אוניברסיטאית שפותחו על ידי בתי ספר, עמותות ותאגידים. תכניות אלה מוצעות בחינם למשתמשים, עם קורסים מאוניברסיטאות כמו הרוורד. הם כוללים סרטונים קצרים, תרגילים למידה אינטראקטיביים, סרטוני הדרכה, ספרי לימוד מקוונים וגם פורומים בהם התלמידים יכולים לתקשר זה עם זה, לשאול שאלות ולהגיע לעוזרי הוראה. בסוף הקורס גם מקבלים תעודה.
  • Udemy– פורטל לקורסים דיגיטליים שהועלו על ידי מדריכים שונים, והם כוללים מגוון רחב של נושאי לימוד ומסלולי לימוד.  כמו למידה של שפות תכנות, ספריות ופריימוורקים לשפות תכנות. מסלולי לימוד בתחום של דאטה סיינטיסט, או של תוכנה כמו אבטחת תוכנה, הכשרה למבחני הסמכה IT ועוד. את המסלול הזה דרך יודאמי עשה אסף דוד מ MeCoder.co.il ועוד מספר מתכנתנים עליהם הוא כותב בבלוג.

אתרים ללימוד עצמי בעברית:

  • Tocode.co.il – אתרו של ינון פרק. מתכנת, מדריך, ומפתח הדרכה עם ניסיון רב. בין לקוחותיו מכללות וחברות הייטק שונות. ינון יצר מסלול Full Stack למתכנתים. מלבד המסלול ניתן גם ללמוד דרכו קורסים ספציפיים לצד לקוח, לסביבת עבודה של מתכנת, צד שרת, קורס פייתון, ועוד.

מה עכשיו? מאיפה אני מתחיל\ה?

הגיע הרגע לבחור את מסלול הלימודים המתאים ביותר עבורכם. כמו שראיתם ישנם מסלולים שונים ללימודי הייטק שיביאו אתכם להיות עובד הייטק מן המניין. חלקם יהיו רלוונטיים יותר עבורכם וחלקם פחות. בחרו מסלול מתאים ובדקו את מקומות הלימוד האפשריים.

עצה חשובה, בשל העובדה שמדובר בענף בו יש תחרות מאוד גדולה בין העובדים על כל משרה פנויה- עשו חקר שוק בין מספר בתי ספר ללימודי הייטק, מי מציע לכם את התכנים הכי רלוונטיים. 

ומי ידאג לכם להשמה בסוף הלימודים. כמו כן, לא תמיד תוכלו להתפנות למשרה מלאה תוך כדי הלימודים ולכן חשוב לבדוק אם מדובר בקורס שיאפשר לכם לעבוד במקביל מומלץ להתכונן לכך מראש- האם תרצו ללמוד רק בשעות הערב ולעבוד בימים? האם תרצו לסיים את הקורס יותר מהר ולכן תעדיפו ללמוד באופן אינטנסיבי יותר אך בפחות חודשים? כל אלו שאלות שכדאי להתעמק בהן לפני ההרשמה ולבדוק אילו מוסדות עונים על צרכים אלה.

במידה ובחרתם במסלול הלמידה העצמי, עשו לכם תוכנית למידה מסודרת ודבקו בה.


דאטה אנליסט

מדע הנתונים זהו אחד התחומים המתפתח ביותר בהייטק בשנים האחרונות הם צפי צמיחה גבוה במיוחד ודרישה גבוהה לעובדים בענף. אחד הדרכים הנוחות והטובות להיכנס לענף ההייטק גם לאדם ללא ניסיון הוא במקצוע של דאטה אנליסט, יש צורך להתמקצע במספר כלים עליהם ניתן לקבל הכשרה. קורסים רלוונטים תמצאו בעמוד לימודי דאטה אנליסט באתר 'קומפיטר אנג'ניר'. שם גם תמצאו קורסים אחרים בנושאים אחרים שייתכן ויעניינו אתכם.

כתיבת תגובה